Americké akcie v úterý klesly kvůli obavám z vyšších sazeb

05.10.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


NEW YORK 5. října (ČTK) - Americké akcie v úterý oslabily kvůli obavám z dalšího zvyšování úrokových sazeb americkou centrální bankou (Fed), jež by mohlo mít negativní dopad na podnikové náklady a spotřebitelské výdaje.

Dow Jonesův index 30 nejvýznamnějších titulů se snížil o 0,90 procenta na 10.441,11 bodu a index technologického trhu Nasdaq klesl o 0,75 procenta na 2139,36 bodu. Širší index Standard & Poor's 500 se propadl o rovné jedno procento na 1214,47 bodu.

Prezident pobočky Fedu v Atlantě Jack Guynn tento týden prohlásil, že centrální banka má před sebou ještě kus cesty, než bude hotová se zpřísňováním měnové politiky. To se dá podle pozorovatelů chápat tak, že do konce roku stoupne základní úrok v USA na 4,25 procenta.

Obavy z vyšších úrokových sazeb zasáhly například akcie největší americké hypotéční banky Countrywide Financial a stavební firmy Lennar. Ropné společnosti Exxon Mobil a ConocoPhillips oslabovaly kvůli poklesu cen ropy na světových trzích.

Výrobce tiskáren Lexmark International se propadl téměř o 30 procent poté, co snížil odhad čtvrtletního zisku kvůli ostré cenové konkurenci ze strany hlavního rivala Hewlett-Packard. Ten klesl o 1,2 procenta.

Na devizovém trhu se dolar vyšplhal na více než 16měsíční maximum vůči jenu. Poté však o většinu zisků přišel. Investoři nicméně nadále počítají s dalším růstem úrokových sazeb ve Spojených státech, jenž by měl zvýšit atraktivitu americké měny.

V závěru obchodování dolar vůči jenu mírně posílil na 114,22 JPY. Předtím se vyšplhal až na 16,5měsíční maximum 114,42 JPY. Vůči euru zůstal dolar téměř beze změny na 1,1918 USD, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK