Japonské akcie oslabily, Pioneer stáhnul technologické tituly

05.10.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


TOKIO 5. října (ČTK) - Ceny japonských akcií se ve středu snížily a dolů je stáhla především společnost Pioneer. Ta doplatila na zprávy, že bude mít vysokou provozní ztrátu. Asi čtyři procenta hodnoty si odepsala také úvěrová instituce Mizuho Financial, ale síť maloobchodních prodejen Aeon zpevnila.

Index Nikkei 225 ztratil 48,95 bodu a den uzavřel poklesem v rozsahu 0,36 procenta na hodnotě 13.689,89 bodu. Ještě hůře skončil širší index Topix, který klesl o 0,86 procenta na 1409,67 bodu.

Japonské akcie se v minulých dnech ocitly na čtyřletém maximu, převážně kvůli lepším vyhlídkám ekonomiky. Centrální banka nedávno uvedla, že bude brzy hotova s podporou ekonomiky a uvažuje o zvýšení úrokových sazeb. Japonci mají základní úrok asi deset let takřka na nule.

Akcie Pioneer si odepsaly téměř dvě procenta hodnoty po zprávě japonského deníku Nihon keizai šimbun. Ten napsal, že podnik bude mít ve fiskálním roce do konce března 2006 provozní ztrátu deset miliard jenů. To by byla první ztráta od roku 1996. Podle listu Pioneer doplatí na slabší poptávku.

Na devizovém trhu se snižoval kurz dolaru, který se tak vzdal části vysokých zisků z předchozích dnů. Měna ale nadále zůstává v blízkosti dosažených hodnot a je na tříměsíčním maximu vůči euru. K japonskému jenu je dolar na nejvyšší úrovni od loňského června. Trh věří, že Američané budou pokračovat ve zvyšování svých úroků, což dolaru pomáhá.

V závěru obchodování se dolar k euru prodával v kurzu 1,1937 USD a mírně tak oslabil z předchozích 1,1924 USD, kde byl o den dříve. Na paritě s japonským jenem klesl na 113,94 ze 114,10 JPY, zatímco euro k jenu zůstalo beze změn na 136,05 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK