Jahn: Do střední a východní Evropy míří jedna až dvě automobilky

05.10.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 5. října (ČTK) - Během několika málo let do střední a východní Evropy přijdou jeden nebo dva noví výrobci automobilů. Na konferenci AutoCEE to uvedl vicepremiér pro ekonomiku Martin Jahn. Jedním z projektů by měla být továrna korejské automobilky Hyundai, kterou firma s největší pravděpodobností vybuduje v České republice.

"Čekáme na finální rozhodnutí, které by mělo padnout v několika týdnech či měsících," uvedl. Nedávno se zmínil o tom, že rozhodnuto by mělo být do konce letošního roku.

Hyundai chce v regionu postavit továrnu s roční produkcí 300.000 aut a zaměstnat kolem 3000 lidí. Hyundai by se tak stala třetím finálním výrobcem v ČR vedle Škody Auto s roční produkcí téměř 500.000 vozů a kolínské TPCA s plánovanou výrobou 300.000 aut ročně.

Vláda ve spolupráci se třemi desítkami automobilových výrobců a 45 školami připravuje projekt pod názvem IQ Auto, který by měl provázat odbornou výuku na školách s požadavky a zkušenostmi automobilek. V rámci projektu, který odstartoval letos v srpnu, by měly firmy přímo spolupracovat se školami na vytváření výukových programů. Na projektu by se měla podílet zhruba desítka úřadů práce.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK