Evropská komise dala Peugeotu pokutu 49,5 milionu

05.10.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


BRUSEL 5. října (zpravodaj ČTK) - Evropská komise udělila společnosti Peugeot pokutu 49,5 milionu eur (téměř 1,5 miliardy Kč za porušení soutěžních pravidel EU. Komise uvedla, že Peugeot v letech 1997 až 2003 bránil ve vývozu svých nových automobilů z Nizozemska do dalších členských států EU. V Nizozemsku jsou automobily podstatně levnější než v okolních zemích.

Pokutu dostala automobilka Peugeot SA a její dceřiná společnost Peugeot Nederland N.V. Automobilka prý svým dealerům bránila ve vývozu peugeotů za hranice. Část jejich odměny totiž byla závislá na místě prodeje a za přeshraniční prodej dostávali prodejci méně peněz. Dealerům, kteří se zaměřili na prodej do zahraničí, navíc automobilka vyhrožovala například snížením počtu nabízených automobilů.

Chování firmy bylo podle Komise "velmi vážným porušením" zákazu restriktivních obchodních praktik. V automobilovém průmyslu je takové porušení údajně obzvláště nebezpečné, protože auta jsou druhou nejdražší položkou ve výdajích domácností. Při stanovení výše pokuty vzala EK v úvahu délku diskriminačních opatření i jejich závažnost.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK