Mittal Steel postaví v Indii ocelárnu za deset miliard dolarů

05.10.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


BOMBAJ 5. října (ČTK) - Největší ocelárenská společnost Mittal Steel Co. v sobotu podepíše dohodu o výstavbě ocelárny v hodnotě 10,2 miliardy USD ve východní Indii. Informoval o tom dnes agenturu Reuters zástupce vlády. Roční kapacita továrny ve státě Džharkhand by měla činit 12 milionů tun ocele. Celková částka zahrnuje i investici do těžby železné rudy. Ocelárna bude první továrnou Mittalu v Indii.

Mittal je druhým zahraničním výrobcem oceli, který podepsal s Indií dohodu o přeměně rezerv železné rudy na ocel. Indie je považována za slibný trh pro ocelárny díky silnému ekonomickému růstu. Ten se pohybuje kolem sedmi procent ročně.

Jihokorejská POSCO podepsala dohodu o ocelárenském projektu za 12 miliard USD v Indii letos v červnu. Projekt je rekordní přímou zahraniční investicí v zemi.

Provozní ředitel Mittalu dodal, že firma zatím nemá plány na vývoz železné rudy z Indie.

Podle odhadů činí rezervy železné rudy v Džharkhandu kolem 3,61 miliardy tun. Vláda státu již podepsala dohody o menších ocelárenských projektech s firmou Tata Steel, druhým největším producentem ocele v zemi, a menšími společnostmi jako Essar Steel a Jindal Stainless, napsala agentura Reuters.

V České republice Mittal ovládl v roce 2003 ostravskou Novou huť a nynější Mittal Steel Ostrava má téměř 9000 zaměstnanců. Ziskem 12,8 miliardy korun za poslední finanční rok se Mittal Steel Ostrava zařadil mezi nejziskovější české firmy.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK