Budějovický Budvar uvede na trh nové půllitrové lahve

05.10.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


ČESKÉ BUDĚJOVICE 5. října (ČTK) - Budějovický Budvar, třetí největší pivovar v zemi, uvede koncem října na trh nové půllitrové lahve. Zelené lahve nahradí hnědé skleněné obaly NRW, které pivovar používá od počátku 90. let. Celková investice do výměny činila téměř 50 milionů korun, uvedli dnes zástupci firmy.

Lahve pivovar vymění u všech svých značek. Stáčet do nich bude světlý ležák a světlé výčepní pivo i nealkoholické pivo. Budvar nezmění jen samotné lahve, ale i vzhled a design etiket a hliníkové folie na hrdle lahve. Od úprav si poslední český pivovar v majetku státu slibuje zvýšení atraktivity výrobků a jejich lepší odlišení od konkurence. Zároveň se vzhled nových půllitrových lahví sjednotí s již prodávanými třetinkovými obaly.

"Exkluzivní produkt zahrnuje exkluzivní obal. Obal prodává a v tom vidíme jednoznačný skok nahoru," řekl novinářům obchodní manažer Budvaru Robert Chrt. Jak podotkl ředitel pivovaru Jiří Boček, Budvar se vlastně vrací k tvaru lahve, do níž již v minulosti své pivo stáčel.

Zavedení nových obalů Budvar testoval i u spotřebitelů. Podle průzkumu tři čtvrtiny nakupujících preferují novou láhev před starým obalem. Čtvrtina lidí dává přednost původnímu tvaru. "Vývoj nové vlastní lahve trval zhruba rok a čtvrt. Podíleli se na něm designéři a specialisté na sklářskou výrobu," dodal Chrt.

Loni Budějovický Budvar investoval do svého rozvoje 156,8 milionu korun. Obnovil například nové akumulační nádrže varní vody a zajistil zamezení hlukových emisí z objektu lahvovny. Letos v areálu pivovaru vzniklo návštěvnické centrum za 61 milionů. Od roku 1990 vložil Budvar do svého rozvoje zhruba 3,2 miliardy korun.

Budvar loni vystavil 1,1 milionu hektolitrů piva, což je zhruba o 58.000 hektolitrů méně než v roce 2003. Přes půl milionu hektolitrů směřovalo na export do 50 zemí. Celkové výnosy pivovaru loni dosáhly 2,3 miliardy korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK