Koruna dnes při klidném obchodování oslabila až na 29,64 Kč/EUR

05.10.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 5. října (ČTK) - Koruna dnes při klidném obchodování oslabila k euru i k dolaru. Krátce po 17:00 se zastavila na 29,64 Kč/EUR a 24,80 Kč/USD, vyplývá z údajů internetového serveru Patria. Česká měna překvapivě nereagovala na vývoj ve středoevropském regionu, kde se dařilo především polskému zlotému. Koruna oproti okolním okolním měnám naopak ztrácela, informoval dnes ČTK Jan Vejmělek z Komerční banky.

Čtvrteční obchodování by však mělo být daleko zajímavější. Český statistický úřad totiž zveřejní data zahraničního obchodu za srpen. "Obáváme se letošního první schodku zahraničního obchodu. Důvodem však bude jedině zahrnutí pronájmu Gripenů v hodnotě 5,9 miliardy korun do dovozů," dodal analytik KB. Podle něj však statistika po očištění o tento vliv potvrdí pozitivní trend z předchozích měsíců. Tržní očekávání je však posunuto výše především díky zahraničním analytikům, kteří zřejmě "hrátky" statistického úřadu s pronájmem Gripenů opomenuli.

"Pokud by koruna v reakci na data oslabila, doporučujeme jí kupovat. Fundamentální trendy zůstávají velmi příznivé, nadměrné posílení z průběhu září je již navíc zkorigováno," uvedl Vejmělek.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK