LN: Češi při cestování v zahraničí více využívají platební karty

06.10.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 6. října (ČTK) - Zájem Čechů platit v cizině kartou prudce roste, zjistily Lidové noviny. Klienti České spořitelny provedli v červenci a srpnu v zahraniční zhruba čtvrt milionu plateb, což je o 64 procent více než loni ve stejném období, řekla LN Helena Matuszná z České spořitelny. Růst hlásí také ČSOB a Komerční banka.

"V letošním červenci stoupl počet plateb u obchodníků uskutečněných v zahraničí o jednadvacet procent. Počet se zvýšil na 90,5 tisíce," řekl LN Pavel Hejzlar z Československé obchodní banky. Komerční banka zatím letos zaznamenala šestnáctiprocentní nárůst.

Na dovolených lidé platí kartou zejména vyšší výdaje. "Na prvním místě jsou ubytovací služby, následně restaurace a nákup zboží," uvedl Hejzlar.

Kromě přímých plateb roste i počet výběrů hotovosti z bankomatů. Za červenec a srpen uskutečnili klienti České spořitelny 62.000 výběrů v zahraničí. "Počet transakcí vzrostl proti stejnému období loňského roku o 45 procent," uvedla Matuszná.

Růst zájmu o využívání platební karty je podle bankéřů pochopitelný. "Platby kartou v zahraniční nejsou spojeny s žádnými poplatky. Na rozdíl od směnáren, které poplatky účtují," poznamenala Romana Kubálková z Komerční banky.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK