Ceny ropy kvůli slabé poptávce v USA dále klesají

06.10.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


TOKIO 6. října (ČTK) - Světové ceny ropy ráno pokračovaly v poklesu, stále pod vlivem středečních údajů o poklesu poptávky po benzinu ve Spojených státech. Americká ropa sklouzla k 62 dolarům za barel a severomořský Brent se ustálil pod hranicí 60 dolarů.

Cena americké lehké ropy klesla v elektronickém obchodování v Asii až na dvouměsíční minimum 62,23 dolaru za barel a kolem 6:30 SELČ byla kolem 62,50 USD, 29 centů pod středečním závěrem. Ropa Brent oslabila rovněž o 29 centů na 59,83 USD.

Ropa ve středu nakonec navázala na předešlý výrazný pokles, když se potvrdilo, že vysoké náklady na energii začínají omezovat spotřebu. Benzin na americkém trhu zdražil na rekordní úrovně nad tři dolary za galon poté, co hurikán Katrina na konci srpna vyřadil z provozu řadu amerických rafinerií. Rafinerie poté zasáhl ještě hurikán Rita a nyní obnovují provoz jen pomalu.

Úřad pro energetické informace (EIA) zjistil, že poptávka po ropných produktech v USA za poslední čtyři týdny meziročně klesla o 2,9 procenta. Tento údaj zcela zastínil čísla o hlubokém poklesu zásob ropných produktů za poslední týden a srazil prudce dolů i ceny benzinu na termínovém trhu.

"Hodně lidí je znepokojeno slabostí poptávky, protože čísla o poptávce vypadala hodně slabě," řekl agentuře Reuters analytik Tony Nunan z firmy Mitsubishi Corp. Připomněl že nejprve tento týden cenu ropy oslabilo ujištění americké vlády o připravenosti využít strategických ropných rezerv. Ty by Washington použil v případě problémů s dodávkami paliv na zimu.

Ceny ropy klesly tento týden již o pět procent. Proti rekordům nad 70 dolary za barel z konce srpna jsou nižší o 12 procent.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK