Zahraniční obchod byl v srpnu letos poprvé ve schodku 1,9 mld. Kč

06.10.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 6. října (ČTK) - Zahraniční obchod České republiky skončil v srpnu letos poprvé měsíčním schodkem 1,9 miliardy korun. Proti loňskému srpnu byl však výsledek o 1,4 miliardy lepší. Oznámil to Český statistický úřad. Bilance byla mimořádně ovlivněna zahrnutím dovozu stíhaček Jas-Gripen v hodnotě 5,9 miliardy Kč a vysokými cenami dovážené ropy a plynu.

Vývoz v běžných cenách se meziročně zvýšil o 12,2 procenta a dovoz o 10,8 procenta. Výsledky částečně ovlivnila nízká srovnávací základna srpna 2004.

Bilance se zlepšila zejména v obchodě se stroji a dopravními prostředky. Aktivum v obchodě s těmito výrobky vzrostlo meziročně o 3,3 miliardy Kč, dařilo se zejména obchodu se silničními vozidly. Příznivý byl i vývoj obchodu polotovary a materiály a surovými materiály. O 4,2 miliardy korun se zhoršil deficit bilance obchodu s minerálními palivy a o 0,9 miliardy korun schodek u chemických výrobků.

Růst dovozu minerálních paliv o 51,2 procenta ovlivnil hlavně vyšší dovoz ropy (hodnotově o 76,4 procenta, naturálně o 24,9 procenta) a zemního plynu (hodnotově o 95,4 procenta, naturálně o 37,9 procenta). Dovoz ropy byl v naturálním vyjádření nejvyšší od ledna loňského roku.

Z teritoriálního hlediska klesl přebytek obchodní bilance se státy EU o 0,7 miliardy Kč. Schodek v obchodu se státy mimo EU se snížil o 2,1 miliardy korun. Bilance se zlepšila zejména s Německem (růst aktiva o 2,4 miliardy Kč), Francií, Japonskem, Británií a se Spojenými státy. Zhoršila se bilance obchodu se Švédskem, kde pod vlivem dovozu stíhaček přešla do schodku pěti miliard korun z přebytku 0,3 miliardy. Dále se zhoršila bilance s Nizozemskem, Ruskem, Maďarskem a Čínou.

Podle revidovaných údajů skončila loňská obchodní bilance deficitem 26,4 miliardy korun, což je proti předběžným údajům nárůst o 3,4 miliardy. V 1. čtvrtletí 2005 se přebytek bilance po revizi zvýšil o 7,5 miliardy na 26,8 miliardy Kč a za druhé čtvrtletí 2005 klesl o 3,4 miliardy Kč na 15,2 miliardy Kč. Za prvních osm měsíců letošního roku bilance skončila přebytkem 41,3 miliardy korun, zatímco ve stejném období minulého roku měla schodek 17,7 miliardy korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK