OMV koupila čerpací stanice Aralu a bude jedničkou českého trhu

06.10.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


VÍDEŇ 6. října (ČTK) - Rakouská ropná a petrochemická skupina OMV koupila od britského koncernu BP 70 benzinových pump firmy Aral v České republice. Rakouská společnost bude mít po spojení s Aralem 216 pump, stane se v tuzemsku největší zahraniční sítí a úplnou jedničkou podle objemu prodeje.

Cenu transakce OMV v dnešním sdělení podle agentury Reuters nesdělila. Ekonomové odhadli podle českého tisku hodnotu Aralu na tři až čtyři miliardy korun. Dopoledne se dnes koná v Praze mimořádná tisková konference společnosti OMV Česká republika.

Aral měl na českém trhu prodeje pohonných hmot asi desetiprocentní podíl, v lednu však firma oznámila úmysl z České republiky odejít. Aral prodal v roce 2003 po převzetí britskou BP své sítě na Slovensku a v Maďarsku, rovněž do rukou OMV.

Největší sítí v Česku podle počtu stanic je nyní Benzina ze skupiny Unipetrol, která má zhruba 300 pump. OMV by ji však nyní měla předehnat v celkovém objemu prodeje, vyplývá z informací tisku.

O Aral se ucházela rovněž Benzina. Dalšími zájemci byly společnosti Shell, Agip a konsorcium Slovnaft/MOL.

OMV uvedla, že za klíč růstu v divizi prodeje pohonných hmot považuje přidružené prodejny zboží denní potřeby. Všechny nové stanice proto budou vybaveny prodejnami značky VIVA, sdělila OMV. Celkem chce mít firma v České republice 140 těchto obchodů.

V České republice loni působilo podle údajů České asociace petrolejářského průmyslu a obchodu asi 2150 čerpacích stanic. Asi čtvrtina z toho, tedy přes 540 pump, patřila zahraničním společnostem.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK