Pražskou burzu dopoledne postihl výprodej, PX 50 ztratil 3,5 pct

06.10.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 6. října (ČTK) - Akciový trh pražské burzy postihl silný výprodej, který jej výrazně vzdálil od historického maxima. Ztráty některých předních firem jako ČEZ či Komerční banka se blížily k pětiprocentní hranici. Hlavní index PX 50 byl v 11:40 proti středečnímu závěru níže o 3,47 procenta na 1420,2 bodu a užší indikátor PX-D ztrácel 3,66 procenta na 3570,5 bodu, vyplývalo z webových stránek burzy.

Obchodníci vysvětlovali pokles především sestupem na vyspělých zahraničních trzích, který část investorů využívá k vybírání letošních robustních zisků. "Na pražskou burzu se dnes v plné míře přelil negativní sentiment z okolních trhů," uvedl Radek Neumann z makléřské firmy Fio.

Akcie ČEZ propadly při více než miliardových obchodech o 4,8 procenta na 706,5 koruny, cenné papíry Komerční banka se stejným tempem sesuly na 3507 korun. Unipetrol pak přišel o 4,1 procenta na 231,8 koruny.

V úterý burza potřetí za sebou vylepšila historické maximum a letošní zisk vylepšila na více než 43 procent. O potřebné korekci, která by ceny podniků ozdravila, hovořili makléři již delší dobu. Domácí i zahraniční investoři ale byli proti a neustále nakupovali.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK