ECB nechala úrokové sazby beze změny na dvou procentech

06.10.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


FRANKFURT 6. října (ČTK) - Evropská centrální banka ponechala na zasedání úrokové sazby podle očekávání beze změny na dvou procentech. Čeká se však, že na následné tiskové konferenci na výjezdním zasedání v Aténách její představitelé přitvrdí protiinflační postoj a naznačí nutnost v dohledné perspektivě sazby zvýšit.

Úrokové sazby v eurozóně zůstávají na nynějším minimu od června 2003. Situace na poli inflace se však v poslední době zhoršila kvůli nedávným rekordním cenám ropy, rychlému růstu peněžní zásoby a zvýšení tempa růstu spotřebitelských cen. Předpokládá se, že guvernér ECB Jean-Claude Trichet naznačí, co s tím banka hodlá dělat.

Dalším bodem zasedání by měla být diskuse o osobě italského guvernéra Antonia Fazia, podezřelého z nadržování domácím bankám na úkor zahraničních a vyzývaného vládou k rezignaci. Banka však bude podle guvernérů v rámci svých kompetencí posuzovat hlavně změny, které italská vláda navrhla u statutu centrální banky.

Ekonomická situace eurozóny se v posledním měsíci vylepšila a slibné je především zlepšení podnikatelské důvěry. Míra inflace se však v září kvůli drahé ropě zvýšila na 2,5 procenta ze srpnových 2,2 procenta a inflační očekávání do budoucna vzrostla. "Trichet svou rétoriku jistě přitvrdí," uvedla investiční banka Goldman Sachs.

Peněžní trh je již na budoucí zvýšení sazeb připraven. Trh termínových kontraktů na úrokové sazby Euribor nyní téměř stoprocentně předpokládá, že základní sazba se zvýší do června příštího roku. Ještě před dvěma týdny tomu přitom podle agentury Reuters přisuzoval zhruba 30procentní pravděpodobnost.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK