Koruna dnes oslabila a přiblížila se k hranici 29,80 Kč/EUR

06.10.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 6. října (ČTK) - Česká měna dnes proti otvíracímu kurzu oslabila o 15 haléřů na 29,71 Kč/EUR, kde stála kolem 17:00. Během dne se na čas propadla ještě o dalších sedm haléřů a dostala se téměř k hranici 29,80 Kč/EUR. Koruna naopak i přes počáteční oslabení nakonec posílila k dolaru. V závěru se kurz pohyboval na 24,45 Kč/USD. Vyplývá to z informací na internetových stránkách společnosti Patria Finance.

Koruna oslabila krátce po zveřejnění údajů o srpnovém zahraničním obchodu, který se letos poprvé hlavně kvůli započítání nákupu stíhacích letounů gripen dostal do schodku 1,9 miliardy korun.

"Zprávu o srpnovém deficitu však nelze označit za příčinu propadu, jelikož takový výsledek salda zahraničního obchodu se očekával," uvedl analytik Raiffeisenbank Michal Brožka.

Koruna tak byla tažena děním v regionu. Negativně trh reagoval zejména na nejistotu spojenou se vznikem nové polské vlády a jejím záměrem snižovat deficity veřejných financí, uvedl Vladimír Pikora z Volksbank. "Vývoj na polském trhu strhl všechny měny v regionu," dodal.

Maďarský forint navíc zůstává pod tlakem kvůli obavám, že Maďaři nebudou schopni na konci dekády přijmout euro, poznamenal Jan Vejmělek z Komerční banky. Na devizovém trhu v regionu se podle něj také promítl i silný výprodej na akciových trzích.

Vůči dolaru kurz koruny během dne klesl až o 16 haléřů na 24,71 Kč/USD. V závěru však posílil a kolem 17:00 byl 24,45 Kč/USD, tedy o deset haléřů více než ráno.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK