Burzu zasáhl celosvětový výprodej, spadly všechny hlavní tituly

06.10.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 6. října (ČTK) - Celosvětový propad akciových trhů méně rozvinutých trhů se dnes nevyhnul ani pražské burze a všechny její hlavní tituly postihl pokles ceny akcií. Přes pět procent ztratil Unipetrol, Komerční banka i ČEZ, nejmenší pokles zaznamenal Český Telecom. Hlavní index PX 50 oslabil o 4,4 procenta na 1404,6 bodu a užší indikátor PX-D o 4,7 procenta na 3532 bodů.

"Na český trh dorazila silná korekce, viděli jsme velmi silné prodeje ze zahraničí napříč celým trhem," uvedl Ronald Schubert z Patria Online. Tento propad podle něj plně odráží nervozitu na světových rozvíjejících se trzích. Středeční otřes ze zahraničních trhů, zejména v USA, dnes plně dozněl celou středovýchodní Evropou, doplnil Aleš Vávra z J&T Banky.

ČEZ propadl o 6,5 procenta na 694 korun, nervozita podle Schuberta plyne asi hlavně z klesajících cen ropy. Nepomohl ani komentář od šéfa elektrárenské společnosti Martina Romana o tom, že ČEZ bude díky silné koruně zvyšovat projekce zisku pro rok 2005, dodal.

Podobný scénář byl k vidění u akcií Unipetrolu, které klesly o 7,5 procenta na 223,60 Kč. K tomu přispělo potvrzení negativní informace o tom, že tender na čerpací stanice Aral získala rakouská OMV, podotkla Elena Strapeková z makléřské společnosti Cyrrus.

Také Zentiva se ocitla pod prodejním tlakem a dopadla až na 1075 korun, kde se našlo několik spekulativních kupců. Firma skončila se ztrátou 4,5 procenta na ceně 1094 Kč. Zentiva přitom podle Strapekové dnes dostala od významného hráče na trhu doporučení cílové částky 1270 Kč. Komerční banka, která se ve středu obchodovala na 3700 Kč, spadla o skoro šest procent na 3471 korun.

Český Telecom výrazně překonal výkon celého trhu a klesl pouze o 1,6 procenta na 492 korun. O Telecom je i v těchto "horkých časech" zájem, poznamenal Vávra.

Objem obchodů překonal 7,7 miliardy Kč, což je čtyřnásobek průměrného dne od začátku roku. "Nejde o nic radikálně zásadního, jen se někdo 'velký' rozhodl zrealizovat svůj nemalý zisk v který letos nakumuloval. Každý takový pokles vždy pročistí trh od investorů, kteří si myslí, že akcie jdou jenom nahoru," uvedl Vávra.

Dealeři nevylučují další pokles cen akcií. "Myslím si, že není všem dnům konec a ještě se máme na co těšit," míní Strapeková. Při případném pokračujícím poklesu je nejpravděpodobnější kandidátem opět ČEZ a Unipetrol, naopak nejvíce bezpečný se jeví hlavně Český Telecom, odhadl Vávra.

Celkový objem obchodů: 15,357 miliardy Kč

- akcie: 10,256 miliardy Kč

- dluhopisy: 5,101 miliardy Kč

- obchodní systém: 5,333 miliardy Kč

- ostatní obchody: 10,024 miliardy Kč

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK