Český rozhlas zvažuje zavedení poplatků za počítače

07.10.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 7. října (ČTK) - Český rozhlas zvažuje vybírání koncesionářských poplatků i za počítače vybavené zvukovou kartou a připojené na internet. Informují o tom Hospodářské noviny. Vedení rozhlasu si nechalo vypracovat právní posudky na to, zde je počítač rádiovým přijímačem či nikoliv. Analýzu by měl ČRo obdržet příští týden, řekl Hospodářským novinám mluvčí rozhlasu Ladislav Pavlík.

Podle nového zákona o rozhlasových a televizních poplatcích je totiž počítač se zvukovou kartou a internetem zařízení, které je schopné přijímat rozhlasové vysílání, uvádějí HN. "Rozhlasový poplatek se platí ze zařízení technicky způsobilého k individuálně volitelné reprodukci rozhlasového vysílání bez ohledu na způsob příjmu," cituje deník nový zákon.

Ministerstvo kultury, které zákon předkládalo, se zatím k problematice nevyjádřilo, ministerstvo informatiky problém podle mluvčí Kláry Volné nezaznamenalo.

Pokud by se začaly koncesionářské poplatky z počítačů odvádět, velké firmy, jež musí platit za každý přijímač zvlášť, by mohly ročně platit až o několik set tisíc korun více než nyní, uvádějí Hospodářské noviny.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK