Americké akcie ve čtvrtek klesly, dolar oslaboval

07.10.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


NEW YORK 7. října (ČTK) - Americké akcie ve čtvrtek dále oslabovaly. Za poklesem stála varovná zpráva zástupce americké centrální banky o dalším vývoji inflace, která byla v tomto týdnu již druhá. Komentář zvýšil naději na další růst úrokových sazeb. Největší ztráty zaznamenaly ropné firmy Exxon Mobil a Chevron, protože cena ropy klesla nejníže za dva měsíce. Dolar kvůli technické korekci trhu oslaboval

Dow Jonesův index 30 nejvýznamnějších titulů ve čtvrtek klesl o 0,29 procenta na 10.287,10 bodu. Index technologického trhu Nasdaq se snížil o 0,90 procenta na 2084,08 bodu a index S&P 500 oslabil o 0,41 procenta na 1191,49 bodu. Dow Jones a S&P klesly již čtvrtý den za sebou.

Oslabovaly také technologické tituly, jako Dell, protože investoři se obávají negativního vlivu vyšších úroků na společnosti. Nejhůře si vedly softwarové a polovodičové firmy, index polovodičových společností ztratil 1,7 procenta.

Investoři byli také obezřetní před zprávou o vývoji nezaměstnanosti v září, která bude zveřejněna dnes. Trhy se obávají, že hurikány Katrina a Rita způsobily mnohem vyšší nárůst nezaměstnaných, než se čekalo.

Dolar ve čtvrtek v USA oslaboval a vůči euru zaznamenal nejvyšší denní propad za více než tři roky. Za poklesem stály hlavně technické faktory. Investoři, kteří dříve prodávaly euro se po jeho propadu rozhodli měnit své pozice.

V závěru obchodování euro k dolaru stouplo o 1,7 procenta na 1,2179 USD. Japonská měna vůči dolaru zpevnila o 0,5 procenta na 113,23 JPY a k euru oslabila na 137,95 JPY ze středečních newyorských 136,37 JPY, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK