ČOI: Obchodní řetězce se lepší, počet zjištěných závad klesl

07.10.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 7. října (ČTK) - Obchodní řetězce podle České obchodní inspekce v poslední době více dbají na dodržování zákonů. Zatímco ještě na začátku roku inspektoři zjistili různé nedostatky při 40 procentech kontrol prodejen obchodních řetězců, za osm měsíců letošního roku to bylo 23,5 procenta; zhruba o devět procent méně než celkové průměrné procento prohřešků zjištěných při všech jejích kontrolách. Zatímco ČOI hlásí pokles odhalených prohřešků, Státní zemědělská a potravinářská inspekce nedávno v několika obchodech přišla na velké nedostatky v hygieně prodeje potravin.

Mluvčí ČOI Miloslava Fléglová řekla, že inspektoři za prvních osm měsíců letošního roku provedli v prodejnách 38 obchodních řetězců 2571 kontrol a na různé závady přišli v 603 případech. "Nižší procento zjištěných nedostatků souvisí s tím, že si již obchodníci zřejmě dávají větší pozor na dodržování zákonů, jejichž časté porušení jsme zjistili v průběhu prvních letošních měsíců," uvedla Fléglová. Obchodníci letos od ČOI dostali desítky pokut, z nichž nejvyšší činila půl milionu korun.

ČOI na začátku roku zahájila rozsáhlou kontrolní akci poté, co si lidé stěžovali na chování obchodníků při novoročních výprodejích. Tehdy některé prodejny například neměly inzerované zboží na skladě.

Obchodní řetězce podle ČOI za osm měsíců letošního roku nejčastěji porušily informační povinnosti (326 případů). U některých výrobků například chyběly české návody a častým prohřeškem obchodníků bylo také špatné informování o ceně výrobku, nesprávné účtování, nepředvedení výrobku na žádost spotřebitele, nevydání řádně vyplněného záručního listu či porušení zákazu klamání spotřebitele.

Pracovníci Státní zemědělské a potravinářské inspekce nedávno v několika obchodech odhalili velké nedostatky v hygieně prodeje potravin. Například ve dvou hypermarketech Hypernova zjistili u některých výrobků buď manipulaci s dobou trvanlivosti nebo chybějící údaj o době použitelnosti. Podle společnosti Ahold Czech Republic, která hypermarkety provozuje, způsobil problém dodavatel těchto potravinářských výrobků.

Na konci září SZPI zase zakázala prodej všech potravin v jindřichohradecké Hypernově. Při opakovaných kontrolách totiž nalezla důkazy o značném zamoření prostoru myšmi. Společnosti Ahold Czech Republic kvůli tomu hrozí vysoká pokuta.

Problémy s inspekcí měl v poslední době také řetězec Julius Meinl, jehož prodejny tento týden převzal Ahold. V září trestala SZPI firmu Juius Meinl za prodej potravin s prošlými daty a jejich "znovuoživování" v Českých Budějovicích. V prodejnách Julius Meinl v Praze a Táboře inspektoři zjistili například nevhodně skladované masné výrobky.

Státní zemědělská a potravinářská inspekce provedla od začátku roku 3700 kontrol a zjistila 1400 porušení předpisů. Protože se v poslední době množí podněty zákazníků, inspekce pravděpodobně zvýší četnost kontrol.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK