Zlato stouplo na téměř 18leté maximum díky spekulativní poptávce

07.10.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


LONDÝN 7. října (ČTK) - Zlato vyšplhalo na téměř 18leté maximum díky spekulativní poptávce, za kterou stály obavy z inflace a slabý dolar. Na konci londýnského obchodování se cena žlutého kovu zvýšila na 474,75 dolaru ze čtvrtečního závěru 472,35 dolaru v New Yorku. Předtím se dostala až na 475,40 dolaru, tedy na nejvyšší úroveň od ledna 1988.

"Očekávám, že trh se do konce letošního roku dostane na 500 dolarů, a toto je prostě krok tímto směrem," řekl analytik Peter Hillyard z investiční banky ANZ. Dodal, že za růstem stojí především nákupy investičních fondů.

Podle obchodníků podpořily cenu žlutého kovu rovněž pohyby devizových kurzů. Navzdory poklesu cen ropy navíc přetrvávají obavy z inflace, před kterou se investoři často chrání nákupem zlata, napsala agentura Reuters.

Firma Prudential Equity Group tento týden zvýšila odhad průměrné ceny zlata pro čtvrté čtvrtletí na 470 dolarů z předchozích 425 dolarů a pro příští rok na 438 dolarů z rovných 400 dolarů. Důvodem jsou obavy z inflace, nedávné teroristické útoky, globální konflikty a rozpočtový deficit Spojených států.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK