V USA se rýsuje největší případ daňových úniků v historii

07.10.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


NEW YORK 7. října (ČTK) - Ve Spojených státech se začíná schylovat k největšímu případu daňových úniků v historii země. Prokuratura totiž obvinila zakladatele kabelové společnosti Adelphia Johna Rigase a jeho syna a první obvinění hovoří o částce až 300 milionů dolarů (asi 7,4 miliardy Kč). Pokud budou uznáni vinnými, hrozí jim až dvacetiletý trest a pokuta až milion dolarů.

Rigas byl už dříve odsouzen za bankovního podvody a zpronevěru, ale teď proti němu prokuratura vznesla nová obvinění. John Rigas a jeho syn Timothy byli obviněni před federální velkou porotou ve Williamsportu v Pensylvánii, že nepřiznávali daň z příjmu.

Federální soud na Manhattanu odsoudil Rigase staršího (80) už v červnu. Soud mu vyměřil patnáctiletý trest za jeho díl viny na pádu Adelphie, a za to, že si si prakticky svévolně bral půjčky z podnikových peněz. Timothy (49), který býval finančním ředitelem, byl odsouzen k 20 letům.

Ani jeden z odsouzených ale prozatím není ve vězení. Soud jim dovolil, aby zůstali na svobodě po dobu, kdy se budou odvolávat a než se o jejich požadavcích rozhodne.

Obžaloba se nyní bude snažit Rigasovi staršímu prokázat, že nepřiznal příjem 143 milionů dolarů, zatímco u jeho syna jde o částku kolem 239 milionů dolarů. Oba Rigasové byli poprvé zatčeni už v roce 2002 a celý případ tehdy ve Spojených státech přenášely i hlavní televizní štáby. Po tomto případu začali Američané tvrdě stíhat také další účetní podvody ve firmách.

"Oni nejsou nad zákonem," řekl k jejich novému obvinění Peter Alvarado, který je zvláštním agentem úřadu Internal Revenue Service (IRS) s úkolem odhalovat kriminální delikty v souvislosti s neplacením daní. Úřad IRS dohlíží na výběr daní.

Mimo jiné se zjistilo, že Rigasové z Adelphie vyvedli zhruba 1,85 miliardy dolarů, které později použili pro vlastní potřebu. K neplacení daní přinutili i další členy rodiny a například bratr Timothyho Michael Rigas nenahlásil příjem asi 239 milionů dolarů, podotýká agentura AP.

Adelphia požádala o soudní ochranu před věřiteli v roce 2002. Pádu firmy předcházelo oznámení o dluhu za 2,3 miliardy dolarů, o němž firma nevedla v řádném účetnictví záznamy. Podnik místo toho používal ještě jedno tajné účetnictví, které bylo skryto jak před akcionáři, tak před daňovými úřady. Podobnými praktikami proslula například i společnost Enron.

Adelphia minulý měsíc předložila úpadkovému soudu už třetí plán reorganizace. Aktiva Adelphie kupují za zhruba 12,7 miliardy dolarů firmy Comcast a Time Warner. K této částce přidají i část akcií Time Warner Cable, což je součást Time Warner. Adelphia je v USA pátým největším provozovatelem kabelových sítí. Má více než pět milionů klientů v USA a v Portoriku.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK