Sněmovna USA schválila zákon umožňující expanzi rafinerií

09.10.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


WASHINGTON 9. října (ČTK) - Sněmovna reprezentantů USA schválila na konci týdne těsnou většinou zákon usnadňující budování nových rafinerií. Ve Spojených státech se posledních téměř 30 let nepostavila žádná rafinerie a kvůli nedostatku kapacit po hurikánech Katrina a Rita prudce vzrostly ceny benzinu nejen v USA, ale i jinde ve světě.

Zákon, navržený republikánským poslancem Joem Bartonem, prošel 212 hlasy při 210 hlasech proti. Legislativa zjednoduší povolovací řízení, hlavní pravomoci v něm dá ministerstvu energetiky a nabídne k výstavbě rafinerií opuštěné vojenské základny na federální půdě.

Zákon dále poskytne federální garance rafineriím, jejichž projekty se opozdí kvůli žalobám a regulačním problémům. Rovněž omezí počet povinně vyráběných směsí benzinu, vyhovujících různým normám znečištění ovzduší, na šest z dosavadních 17.

Prezident George Bush schválení zákona ocenil. "V naší zemi se rafinerie nestavěly od roku 1976 a nedávné narušení dodávek následkem hurikánů Katrina a Rita ukázalo, že další rafinační kapacity jsou pro nás životně důležité," uvedl Bush v prohlášení.

Proti zákonu hlasovali všichni demokraté, doprovázeni některými republikány ze severovýchodních oblastí USA. Odpůrci zákona jej označili za úlitbu bohatým ropným koncernům, která nijak nesníží energetické náklady zejména pro ty, kdo v zimní sezoně topí topnými oleji. Obávají se také zvýšeného znečištění ovzduší, i když kontroverzní klauzuli o výjimce ze zákona o čistotě ovzduší Barton nakonec vypustil.

Schvalování zákona bylo značně komplikované, protože zpočátku se zdálo, že podporu nezíská. Šéfové republikánů však zařídili odklad hlasování a mezitím se jim podařilo přemluvit některé odmítavě naladěné spolustraníky ke změně postoje. Tyto postupy demokraté označili za hanebné a za "ostudu sněmovny".

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK