Právo: Praha se stala centrem nákupu zemního plynu pro Evropu

10.10.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 10. října (ČTK) - Praha se od října stala důležitým centrem evropského obchodu se zemním plynem. V hlavním městě vznikla centrála nákupu zemního plynu pro koncern RWE Energy. V Praze se tak bude rozhodovat o nákupu plynu nejen pro ČR, ale i pro Německo, Rakousko, Nizozemsko, Francii a Maďarsko. Píše to pondělní Právo.

Podle odborníků se tak dceřiná firma koncernu, RWE Transgas, stává jedním z největších obchodních center se zemním plynem v kontinentální Evropě. Víc než třetina ruského plynu se přes ČR přepravuje tranzitní soustavou RWE Transgas do západní Evropy a soustava pro tranzit zemního plynu je jednou z páteřních soustav pro zásobování západní Evropy.

Mluvčí RWE Transgas Martin Chalupský nechtěl informace deníku komentovat. Uvedl pouze, že firma chce dnes informovat o posílení svého postavení v obchodu se zemním plynem.

Podle nejmenovaného zdroje Práva vznikne v nové centrále několik desítek pracovních míst. Prahu si za centrálu v minulosti vybrala řada firem, například DHL loni otevřela v Praze výpočetní centrum za pět miliard korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK