MfD: Daně se podle plánu MF budou přiznávat jen přes počítač

10.10.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 10. října (ČTK) - Ministerstvo financí chystá návrh, podle kterého by měli všichni podnikatelé, kteří platí daň z přidané hodnoty, podávat daňové přiznání povinně pouze elektronicky. Totéž by se mělo vztahovat i na daň z příjmů u lidí, kteří využívají daňového poradce. Informuje o tom pondělní Mladá fronta Dnes.

DPH musí platit podnikatelé s tržbami nad milion korun ročně, kterých je asi půl milionu. "Když už někdo platí DPH, tak má přístup k internetu," zdůvodnila to náměstkyně ministra financí pro daně Dana Trezziová. Papírová daňová přiznání tak postupně zmizí.

Kromě počítače a přístupu na internet bude poplatník potřebovat i elektronický podpis, který ho identifikuje. Ten nyní nabízí například Česká pošta za 190 korun na rok. Ministerstvo financí počítá s tím, že změny by se zaváděly postupně v letech 2006 až 2007. Návrhy je však nutné ještě dopracovat, musí je schválit vláda a poslanci a podnikatelé musí mít čas na přípravu, uvádí deník.

"Když by to bylo dáno takto natvrdo, mohl by to být problém," řekl předseda Sdružení drobných podnikatelů Bedřich Danda. Podle něj je zatím počítačová gramotnost nízká a podnikatelé by proto měli mít alespoň čas na možnost volby.

Ministerstvo chce také postupně zavést povinnost podat přiznání přes počítač u daní z příjmu firem. Jako poslední by tato povinnost dopadla na drobné živnostníky a zaměstnance. Pro ně by však bylo elektronické přiznání povinné jen tehdy, pokud využívají daňového poradce.

Pro ty, kteří by podávali přiznání elektronicky, chystá MF výhodu. "Buď bychom jim dovolili podat daňové přiznání o měsíc později, nebo by měli nižší penále," dodala Trezziová.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK