USA jsou připraveny snížit dotace svým farmářům o 60 procent

10.10.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


WASHINGTON 10. října (ČTK) - Spojené státy jsou připraveny snížit svým farmářům v příštích pěti letech o 60 procent dotace, které poškozují mezinárodní obchod. Budou za to ale chtít výraznější omezení dotací od Evropské unie a Japonska, uvedl v neděli večer americký obchodní zmocněnec Rob Portman.

Shoda na snížení zemědělských subvencí a celních bariér je podmínkou, aby postoupila jednání o liberalizaci světového obchodu zbožím a službami. Dohoda o celkovém omezení globálních obchodních bariér by měla být podepsána na prosincovém jednání Světové obchodní organizace (WTO) v Hongkongu.

Obchodní partneři na USA týdny tlačili, aby předložily plán na odstranění vlastních bariér. Američtí vyjednavači dosud ale nebyli ochotni vyjít vstříc bez návrhů ostatních zemí na snížení cel, aby se také jejich trhy otevřely americkým farmářům.

V článku pro dnešní Financial Times Portman uvedl, že Spojené státy chtějí snížit v dalších pěti letech celní bariéry o 55 až 90 procent v případě nejvyšších tarifů v bohatých zemích. Ve druhé fázi by se pak cla odbourala zcela.

Portman a další představitelé USA se dnes setkají v Curychu se svými protějšky z Evropské unie, Brazílie, Indie a z desítky dalších významných členů WTO.

"Průlomový výsledek v zemědělství není sám o sobě dostatečný," připomněl americký obchodní zmocněnec v novinovém článku. "Doplňující pokrok se také musí udělat v obchodu s průmyslovým zbožím a službami," dodal. Spojené státy budou podle Portmana také naléhat na snížení vývozních dotací do roku 2010, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK