Koruna posílila na 29,54 Kč/EUR, k dolaru klesla na 24,52 Kč

10.10.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 10. října (ČTK) - Česká měna dnes posílila k euru o 13 haléřů na 29,54 Kč/EUR, kde stála okolo 17:00. Značně k tomu přispělo prohlášení guvernéra ČNB Zdeňka Tůmy o dřívějším zvýšení úrokových sazeb. K dolaru koruna naopak vzhledem ke zpevnění americké měny na světových trzích oslabila o desetník na závěrečných 24,52 Kč/USD. Vyplývá to z informací zveřejněných na internetové stránce společnosti Patria.

Koruně pomohlo nečekaně vyjádření guvernéra ČNB Zdeňka Tůmy, podle něhož může přijít zvýšení úrokových sazeb dříve, než se centrální banka domnívala, uvedl analytik Komerční banky Jan Vejmělek. "Tůma je znám svým spíše neutrálním postojem a neochotou poskytovat své názory novinářům a veřejnosti. O to silnější mají jeho dnešní slova dopad," dodal.

ČNB varuje, že se blíží zvýšení úrokových sazeb a zdražení úvěrů, vysvětlila analytička Next Finance Markéta Šichtařová. I tak však je podle ní zdražení úvěrů otázkou až příštího roku. "Naděje na vyšší úrokové sazby je však příznivá pro korunu, a tak pro další dny čekáme střídavě stagnaci a malé posilování koruny k euru," podotkla.

Analytik Volksbank Vladimír Pikora připomněl, že domácí měna posilovala již od rána s tím, jak se zlepšila nálada na středoevropských trzích. Koruna by tedy podle něj pravděpodobně posílila i bez komentářů guvernéra. Dnešní data o zářijové inflaci a nezaměstnanosti měla na kurz jen mizivý vliv.

Euro ráno k dolaru zpevnilo po zprávě, že se šéfka německých konzervativců Angela Merkelová stane první spolkovou kancléřkou. Euro ovšem neposilovalo dlouho. "Investoři si začali být nejistí osudem slibovaných reforem, když sociální demokracie zřejmě získá od Merkelové klíčové ústupky v hospodářské politice," poznamenal Pikora.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK