USA a EU nabídly výrazné snížení zemědělských subvencí

10.10.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


CURYCH 10. října (ČTK) - Nejvyšší obchodní činitelé Spojených států a Evropské unie dnes předložili nové návrhy hlubokých škrtů zemědělských subvencí, narušujících nejvíce světový obchod. Obchodní mocnosti se tím na setkání obchodních zástupců předních členských zemí Světové obchodní organizace (WTO) snaží uniknout ze slepé uličky, do níž se dostalo globální jednání o liberalizaci obchodu.

Spojené státy daly nejprve najevo ochotu snížit svým farmářům v příštích pěti letech podporu o 60 procent. Obchodní zmocněnec USA Rob Portman však uvedl, že za to budou chtít výraznější omezení dotací od Evropské unie a Japonska, které podporují a chrání farmáře mnohem více než Amerika.

"USA jsou ochotny snést určitou bolest. Ti, kdo subvencují více, však musí omezit podporu také více," řekl Portman na tiskové konferenci v Curychu. Podle něho by EU a Japonsko měly přistoupit na 80procentní omezení podpor, protože subvence EU jsou proti USA trojnásobné.

Obchodní komisař EU Peter Mandelson mu vyhověl jen zčásti a odpoledne zvýšil nabídku snížení zemědělských podpor v EU na 70 procent z původních 65 procent. "Půjdeme dále než USA. Evropa je připravena a ochotná," řekl Mandelson.

Shoda v otázce omezení zemědělských subvencí a celních bariér je podmínkou pokroku nynějšího "Katarského kola" jednání o liberalizaci světového obchodu. Dohoda o celkovém omezení globálních obchodních bariér by měla být podepsána na prosincové ministerské konferenci WTO v Hongkongu.

Američané dále navrhují snížit v dalších pěti letech celní bariéry u nejvyšších tarifů v bohatých zemích o 55 až 90 procent. Do roku 2023 pak chtějí eliminovat veškeré zemědělské subvence a cla.

Obchodní činitelé USA a EU dnes jednají v Curychu se svými protějšky z Brazílie, Indie a z desítky dalších významných členů WTO. Podle australského ministra obchodu Marka Vaileho by americký návrh mohl být tím průlomem, o který vyjednavači usilují.

Generální ředitel WTO Pascal Lamy vyzval EU a USA v zájmu úspěšného dovršení rozhovorů k úpravám svých návrhů v zemědělské politice. EU podle něho musí své trhy otevřít více zahraničním výrobcům, zatímco USA by měly omezit finanční podporu svým farmářům, řekl agentuře AP Lamyho mluvčí Keith Rockwell.

Katarské kolo má snížením obchodních bariér dát významný růstový impulz světové ekonomice. Jeho hlavním deklarovaným záměrem je prospět zejména rozvojovým a chudým zemím.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK