ČEZ uvažuje o zavření čtyř hnědouhelných elektráren

11.10.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 11. října (ČTK) - Čtyři hnědouhelné elektrárny firmy ČEZ nemají perspektivu a firma je v budoucnu uzavře. Vyplývá to z analýzy zabývající se budoucností těchto zdrojů v příštích 50 letech, kterou nejvyšší vedení ČEZ projedná do konce roku. Pokud se prognóza naplní, pak elektrárny Prunéřov I, Mělník III, Chvaletice a Tisová po roce 2015 skončí. Důvodem bude zejména nedostatek uhlí v dané lokalitě. Píšou to Hospodářské noviny.

Naopak kompletní obnova čeká elektrárny elektrárny Tušimice II, Prunéřov II, Počerady a Mělník II. V Ledvicích a Počeradech mají také vzniknout nové bloky o výkonu 660 megawattů. to je maximum, které umožňují dostupné zásoby uhlí. ČEZ již dříve informoval, že chce v následujících letech investovat do obnovy uhelných elektráren na severu Čech 100 miliard korun.

Další nová výstavba elektráren v severočeské hnědouhelné pánvi naráží na územní těžební limity z roku 1991. ČEZ uvádí, že zrušení těchto limitů by umožnilo po dobu 40 let provozovat další dva bloky v Počeradech a Prunéřově o celkovém výkonu asi 1300 megawattů.

Pokud by ČEZ obnovu elektráren podcenil, neměl by při trvalé poptávce po elektřině už v letech 2015 až 2020 co vyvážet, protože růst domácí spotřeby by vyčerpal všechny přebytky. Všechny hnědouhelné elektrárny skončí po roce 2060. Nynější vedení ČEZ pokládá za pilíř výroby elektřiny jadernou energetiku, která se na instalovaném výkonu ČEZ podílí 31 procenty. O dalších zdrojích, například větrných, slunečních a vodních, má být také jasno ještě letos.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK