Americké akcie v pondělí klesly kvůli bankrotu Delphi

11.10.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


NEW YORK 11. října (ČTK) - Akcie amerických korporací šly v pondělí dolů poté, co firma Delphi vyhlásila největší bankrot v americkém autoprůmyslu. Investoři začali prodávat akcie, když General Motors oznámila, že ji může krach Delphi stát až 12 miliard dolarů.

Dow Jonesův index se snížil o 53,55 bodu na 10.238,76 bodu a oslabil tak o půl procenta. DJI klesl na nejnižší úroveň za pět měsíců. Index technologického trhu Nasdaq přišel o 11,43 bodu, tedy o 0,55 procenta, a uzavřel den na 2078,92 bodu.

Delphi sužují vysoké mzdy a sociální příspěvky, zděděné po bývalé mateřské společnosti General Motors. V problémech je firma od roku 1999, kdy se od GM oddělila. V letošním prvním pololetí utrpěla ztrátu 741 milionů dolarů. Krok Delphi je spíše taktickým bankrotem, který umožní snadnější reorganizaci firmy. Emise GM ale klesla o 9,9 procenta na 25,48 dolaru.

V poklesu indexu Nasdaq na tříměsíční minimum se projevil nižší odhad čtvrtletních tržeb společnosti Xilinx, která vyrábí programovatelné mikročipy. Xilinx se odvolala na slabou poptávku v Asii a Tichomoří.

Dolar posílil díky tomu, že se investoři začali opět soustředit na očekávané zvyšování úrokových sazeb ve Spojených státech. Euro šlo na chvíli nahoru díky politickému vývoji v Německu, které míří k velké koalici CDU/CSU a SPD s ekonomickou reformátorkou Angelou Merkelovou v čele.

V závěru dne kurz eura oslabil o 0,4 procenta na 1,2067 dolaru, když během dne v jednu chvíli vzrostl na 1,2153 USD. Vůči jenu dolar posílil o 0,3 procenta na 114,13 JPY, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK