Šéf burzy nečeká do konce vládního období privatizaci přes trh

11.10.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 11. října (ČTK) - Generální ředitel pražské burzy Petr Koblic neočekává od vládní koalice v tomto volebním období rozhodnutí o prodeji státního majetku přes kapitálový trh. Všechny české vlády zatím při privatizaci dávaly přednost přímým prodejům strategickým investorům.

"To, jak se vyvíjejí polické debaty a témata politických debat, tak si myslím, že už začaly volby. Já si myslím, že už do toho (privatizace) nikdo nepůjde," uvedl.

Přímý prodej by vláda už sice nestihla provést, ale privatizaci přes trh by provést šlo. "Přes kapitálový trh by se teoreticky malá část nějakého podniku podařila prodat. Ale já si to nemyslím," doplnil.

Případné rozšíření pro investory nedostatečného počtu devíti akcií v systému SPAD pro nejlepší emise tak může přijít jen díky primárnímu úpisu akcií či umístěním jinde obchodovaných cenných papírů i do Prahy. Zatímco druhého primárního úpisu po úspěšné Zentivě se burza zřejmě letos nedočká, duální kotace už oživily trh hned dvě - po Orco následovaly v červnu i akcie majitele Novy CME.

Hlavním cílem burzy jsou ale primární akciové emise. O následovnících Zentivy se sice hovoří, ale aktuální podle Koblice zřejmě nejsou. "Projekty, o kterých jsem já věděl a vím, tak ty prakticky všechny byly odsunuty do prvního čtvrtletí příštího roku," shrnul bez dalších podrobností.

Cílem uvést akcie na trh se v minulosti netajila například firma AAC působící v informačních technologiích. Deník Hospodářské noviny letos na jaře mezi nejžhavějšími kandidáty jmenoval např. ČSA, J&T, Mountfield či fotbalovou Spartu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK