Televizní reality show málem pronikly do programu sněmovní schůze

11.10.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 11. října (ČTK) - Reality show VyVolení a Big Brother pronikly až na parlamentní půdu a málem se dostaly do programu sněmovní schůze. Sociální demokrat Miloš Titz navrhl, aby poslanci diskutovali o milionových pokutách, které televizím Nova a Prima kvůli pořadům udělila rada pro vysílání. Nakonec sice neuspěl, pro však hlasovalo 86 ze 178 zákonodárců. Ke schválení tak chyběly jen čtyři hlasy.

VyVolené televize Prima i Big Brothera, kterého vysílá Nova, označil Titz za "papořady". Svým požadavkem na zařazení debaty do programu parlamentní schůze prý reagoval na "celou řadu podnětů občanů a občanských sdružení."

Z poslancova vyjádření vyplynulo, že udělené pokuty podle něj měly být vyšší a že mediální rada měla zajistit, aby se obě reality show objevovaly na obrazovkách až po 22:00.

Oba pořady lákají mezi jedním až dvěma miliony dospělých diváků. Rada minulý týden udělila komerčním televizím zřejmě nejvyšší pokuty za dobu své existence. Prima dostala pokutu pět milionů, Nova má zaplatit čtyři miliony. Televize podle radních nabídly mezi 06:00 a 22:00 záběry, které mohly svou vulgaritou, obscénností a přílišnou erotikou ohrozit mravní a psychický vývoj dětí a mládeže. Prima na pokutu reagovala prohlášením, že se bude bránit u soudu.

Titz chtěl, aby rada pro vysílání sněmovně předložila zprávu o tom, jak situaci kolem reality show řeší. Hlasování o jeho návrhu rozdělilo dolní komoru napříč politickými kluby - v každém se našel někdo, kdo byl pro, ale i lidé s opačným postojem.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK