Koruna lehce posílila na 29,50 Kč/EUR, k dolaru mírně klesla

11.10.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 11. října (ČTK) - Česká měna v úterý k euru nepatrně posílila o tři haléře na 29,50 Kč/EUR, kde stála okolo 17:00. Vůči dolaru koruna naopak lehce oslabila na závěrečných 24,59 Kč/USD. Důvodem bylo zpevnění americké měny na světových trzích. Vyplývá to z informací zveřejněných na internetové stránce společnosti Patria.

"Dnes opět začaly londýnské banky nakupovat polský zlotý, který dosáhl vůči euru 40měsíčního maxima vůči euru. To bylo pozitivní i pro korunu," uvedl dealer J&T Banky Lukáš Růžička. "Protože dnes žádné nové podstatné zprávy z domácí ekonomiky nepřišly, můžeme posílení koruny připsat jak setrvačnosti, tak příznivé situaci na středoevropských trzích," doplnila analytička Next Finance Markéta Šichtařová.

Ta i v dalších dnech čeká posilování koruny k euru a do měsíce předpokládá dosažení hodnoty 29,00 Kč/EUR. Závěr roku často přináší poměrně prudký vývoj na devizových trzích, protože investoři uzavírají na přelomu roku své spekulativní pozice, vysvětlila Šichtařová.

Americká měna prorazila odpoledne hranici 1,20 a vzrostla až na 1,1983 USD/EUR. Dolaru se nepřestává dařit, úroková podpora je podle Růžičky znatelná jak vůči euru, tak jenu a britské libře. Dnes večer bude publikován záznam z posledního jednání americké centrální banky Fed, které vedlo ke zvýšení sazeb na 3,75 procenta, podotkl.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK