Slovenská vláda se dohodla s vlastníky pozemků pod továrnou KIA

11.10.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


BRATISLAVA 11. října (zpravodaj ČTK) - Slovenská vláda prostřednictvím státem kontrolovaných firem podepsala dohodu s vlastníky půdy pod rozestavěnou automobilkou KIA Motors. Stát se zavázal, že nespokojeným majitelům doplatí za pozemky. To umožní pokračovaní výstavby infrastruktury pro závod korejské automobilky u severoslovenské Žiliny.

Stát podle dohody doplatí vlastníkům celkem zhruba 806 milionů slovenských korun, z nichž 425,7 milionu dostanou majitelé pozemků pod silnicí k rozestavěnému závodu a zbytek na doplacení cen pozemků přímo pod továrnami. K dohodě o vypořádání parcel se přidala i Žilina.

Spor o cenu půdy u Žiliny propukl poté, co stát odkoupil část pozemků za asi 140 slovenských korun za metr čtvereční a jiným majitelům, kteří se proti údajně nízké ceně bouřili, vyplatil za metr čtvereční 350 korun. Nespokojení vlastníci, z nichž někteří dosud svoje pozemky neprodali, zejména odmítali vzdát se půdy pod příští silnicí k automobilce, což by zkomplikovalo provoz budoucí továrny. Na stavbě se ale prý nadále pracovalo a do sporu musel zasáhnout soud i policie.

Automobilka Kia Motors chce zahájit sériovou výrobu v továrně u Žiliny v prosinci 2006. S plnou produkcí 300.000 aut ročně pak počítá zhruba do tří let. V zemi hodlá korejská firma investovat přibližně 360 milionů eur.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK