Ropa po zprávě IEA o růstu poptávky vzrostla o více než dolar

11.10.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


LONDÝN 11. října (ČTK) - Cena ropy v úterý dále rostla a dostala se až nad 63 USD za barel. Důvodem byla zpráva Mezinárodní energetické agentury (IEA), že růst světové poptávky po ropě po letošním zpomalení v příštím roce opět zrychlí. Cena lehké americké ropy se v závěru obchodování zvýšila o 1,75 dolaru na 63,55 USD za barel. Londýnská ropa Brent ve stejnou dobu zdražila o 1,24 dolaru na 60,02 USD.

Hurikány, které nedávno postihly oblast Mexického zálivu a poškodily zde těžební i rafinérská zařízení, katapultovaly ceny ropy na nová historická maxima. Současně se však objevily známky toho, že vysoké ceny omezily spotřebu pohonných hmot.

IEA odhaduje v letošním roce růst světové poptávky na 90.000 až 1,26 milionu barelů za den. V příštím roce by však měl růst poptávky zrychlit až na 1,75 milionu b/d. Přispěje k tomu zvýšení poptávky v Číně a oživení po hurikánech Katrina a Rita v USA.

Vzhledem k předpokladu chladnější zimy se také zvyšují obavy, že by ve Spojených státech mohl být nedostatek otopu. Kvůli dvěma hurikánům je stále narušena těžba a zpracování ropy a tedy i zásobování pohonnými hmotami a topným olejem.

Na konci srpna se cena americké ropy vyšplhala na historické maximum 70,85 USD, od té doby se ale snižuje. Navzdory poklesu je cena v reálném vyjádření stále na nejvyšší úrovni za 25 let. Od začátku roku je cena ropy vyšší o více než 40 procent a zřejmě se výrazně nesníží, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK