HN: Lodní doprava přišla o možnost pojištění

12.10.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 12. října (ČTK) - Česká pojišťovna, která je největší pojišťovnou na domácím trhu, opouští trh nákladní lodní dopravy a vypověděla pojistky všem nákladním lodním dopravcům. Rejdaři v čele s Československou plavbou labskou, kteří měli s ČP uzavřenou smlouvu, se proto začali bouřit. Nemohou sehnat nikoho jiného, kdo by jejich lodě pojistil. Ty musí být pojištěné ze zákona. Informují o tom dnešní Hospodářské noviny.

Problémy lodních dopravců nevyřešila podle deníku ani úterní schůzka se zástupci ministerstev dopravy, financí svazu dopravy i asociace pojišťoven. Vyplynulo z ní pouze doporučení pro rejdaře, aby i nadále pokračovali s pojišťovnami v jednání. "Nikdo nás nechce. Šanci máme jen u zahraničních pojišťoven. Ty jsou však dvakrát tak drahé," řekl HN ředitel ČSPL Milan Raba.

"Tento typ pojistek jsme omezili. Nabízíme ho už jen výjimečně," potvrdil mluvčí ČP Václav Bálek. Pojišťovna vyplácela mnohonásobně větší sumy na škodách, než dostávala na pojistném.

Svaz dopravy tvrdí, že podobně se zachovalo i pět zbývajících pojišťoven. "Povinné pojištění se dá uzavřít ještě u Kooperativy, ale ta chce po rejdaři, aby si u ní sjednal celý balík dalších pojištění," uvedl ředitel svazu Petr Kašík. Podle něj to může zlikvidovat malé dopravce, kteří na tak velké pojistné nebudou mít peníze.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK