MfD: Největší české firmy rostou rychleji než celá ekonomika

12.10.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 12. října (ČTK) - Největším českým firmám se daří růst rychleji než celé české ekonomice. Za loňský rok jejich obrat stoupl o 7,5 procenta, zatímco ekonomika vzrostla o pět procent. Výnosy stovky největších firem dosáhly 2,2 bilionu korun a třikrát tak převýšily příjmy státního rozpočtu z veškerých daní a poplatků. Informuje o tom dnešní Mladá fronta Dnes. Odvolává se přitom na srovnání firem podle metodiky amerického časopisu Fortune, které ve svém říjnovém vydání poprvé zveřejnil český měsíčník BIZ.

Ekonomové měsíčníku BIZ hodnotili u bank a velkých skupin jednotlivé firmy odděleně od mateřských společností. "Díváme se na byznys firem očištěný od obratu dalších, například dceřiných společností. Snažili jsme se vytvořit žebříček firem, které hodnoty skutečně produkují, nikoli těch, kdo je vlastní," uvedl šéfredaktor BIZ Roman Smělý.

Na prvním místě největších firem se umístila Škoda Auto s obratem téměř 160 miliard korun, následovaná hutní firmou Mittal Steel Ostrava s obratem 82 miliard. Třetí skončil s téměř 80 miliardami korun ČEZ.

Podle analytika HVB Bank Pavla Sobíška je zarážející hlavně koncentrace těžkého průmyslu v první třicítce firem. "Ta je ale částečně výsledkem statistického klamu. Přinejmenším v hutnictví jsou tržby některých firem zřejmě započteny dvakrát," domnívá se.

Autoři srovnání pátrali po účetních závěrkách všech firem a ne jen těch, které to dovolily. Do žebříčku se tak dostaly firmy, které jinde nejsou. "Zatímco ve vyspělém světě je zvykem se výsledky chlubit, v Česku je hlavním heslem naopak skrývat, skrývat, skrývat," uvádějí autoři srovnání.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK