Americké akcie v úterý bez velkých změn, dolar pokračuje v růstu

12.10.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


NEW YORK 12. října (ČTK) - Ceny amerických akcií se v úterý příliš neměnily, blue chips ale nakonec zaznamenaly alespoň mírné zisky díky růstu akcií International Business Machines. Nadále se zvyšuje i kurz dolaru, nejnověji díky zápisu ze schůzky měnového výboru americké centrální banky.

Dow Jonesův index průmyslových akcií zpevnil o 14,41 bodu a den uzavřel vyšší o 0,14 procenta na úrovni 10.253,17 bodu. Index technologického trhu Nasdaq Composite ale klesl o 17,83 bodu a obchodování uzavřel slabší o 0,86 procenta na 2061,09 bodu. Ocitl se tak na nejnižší úrovni za tři měsíce.

Akcie IBM vzrostly o 2,4 procenta, převážně v reakci na zprávu, že investiční banka Credit Suisse First Boston k nim zvýšila nákupní doporučení. Naopak na pokles Nasdaqu měl největší vliv pád akcií společnosti Xilinx, která vyrábí programovatelné mikročipy.

Propad o více než 20 procent zaznamenaly také akcie SigmaTel, což je výrobce paměťových čipů pro zařízení iPod Shuffle společnosti Apple. Obecně ale na trh doléhá nejistota kolem zisků firem za poslední čtvrtletí, které někdy nesplňují optimistické odhady.

Na devizovém trhu pokračoval v růstu dolar, který těžil ze zápisu z jednání měnového výboru americké centrální banky. V něm se uvádí, že banka zatím nehodlá skončit se zvyšováním základních úrokových sazeb, což zvyšuje atraktivitu dolaru. Banka ale nadále počítá jen s pozvolným zvyšováním.

V závěru obchodování se dolar k euru prodával v kurzu 1,1991 USD a zpevnil tak z předchozích 1,2064 USD, kde byl v pondělí. Na paritě s japonským jenem vystoupil na 114,53 z předchozích 114,10 JPY, avšak euro k jenu snížilo svůj kurz na 137,37 ze 137,66 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK