Koruna dopoledne mírně oslabila na 29,55 Kč/EUR, klesla i k USD

12.10.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 12. října (ČTK) - Česká měna dnes ráno k euru mírně oslabila a kolem 10:00 se obchodovala za 29,55 Kč/EUR, což je o sedm haléřů více proti zahájení obchodování. Koruna lehce oslabila i vůči dolaru na 24,69 Kč/USD. Vyplývá to z informací zveřejněných na internetové stránce společnosti Patria.

Koruna téměř vůbec nereagovala na zveřejněné údaje o srpnové průmyslové výrobě. Krátce po oznámení se obchodovala kolem 29,56 Kč/EUR. Průmyslová výroba v srpnu mírně zpomalila meziroční tempo růstu na 8,6 procenta. O měsíc dříve stoupla meziročně o 11,2 procenta, což byl nejvyšší růst za poslední rok.

Podle analytičky Next Finance Markéty Šichtařové nemá údaj o průmyslu z krátkodobého hlediska velkou důležitost, koruna proto nebude okamžitě reagovat. "Z velmi dlouhodobého pohledu jsou výsledky průmyslu pro korunu příznivé, protože ukazují, že s růstem průmyslu poroste export. To však korunu ovlivní teprve v horizontu měsíců," dodala.

Do konce týdne čeká stagnaci české měny na úrovni 29,50 Kč/EUR. V průběhu měsíce pak čeká zrychlení posilování a posun až na 29,00 Kč/EUR.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK