Telecom: Počet přípojek ADSL se letos zdvojnásobil, vede Praha

12.10.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 12. října (ČTK) - Český Telecom od začátku roku zvýšil počet přípojek ADSL ve své síti o 117 procent na 220.000. Nejvíce uživatelů firma registruje v Praze, kde počet zákazníků během roku stoupl ze zhruba 32.000 na 60.000. Naopak nejvíce zaostává Karlovarský a Pardubický kraj a kraj Vysočina s méně než deseti tisíci přípojek, uvedla firma.

Telecom je největším tuzemským poskytovatelem ADSL se zhruba 80procentním podílem na trhu. ADSL ve svých sítích nabízí například i České radiokomunikace či Nextra. Nedávno se ale objevila informace, že Nextra z ČR odchází.

Připojení přes pevnou linku prostřednictvím ADSL konkuruje přístup přes kabelový internet, který má více než 100.000 zákazníků, a mobilní připojení se zhruba stejným počtem klientů. Počet uživatelů bezdrátového připojení Wi-Fi podle některých odhadů přesáhl 200.000.

K ADSL přechází část uživatelů pomalejšího vytáčeného připojení k internetu. Přesto stále více než 600.000 klientů Telecomu připojení přes modem používá.

ADSL je nyní dostupné v 1287 lokalitách, které reprezentují přes 90 procent z 3,3 milionu pevných linek. Podle marketingového ředitele Simona Burckhardta lidé ADSL využívají nejen v práci, ale stále častěji i pro zábavu, a proto volí rychlejší připojení. Tomu pomohla i akční nabídka firmy, kdy za cenu připojení o rychlosti 128 kbit/s nabídla na tři měsíce půlmegabitový přístup. Dobu instalace Telecom během roku zkrátil o více než polovinu na šest dnů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK