Japonské akcie oslabily, propadly hlavně výrobci oceli

12.10.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


TOKIO 12. října (ČTK) - Ceny japonských akcií se dnes snižovaly, a hlavní index tak odevzdal většinu zisků, které nabral v úterý. Za poklesem stál výprodej výrobců oceli a bank, jejichž akcie v minulých dnech vzrostly nejvíce. Na devizovém trhu nadále pokračuje v růstu dolar.

Index Nikkei 225 oslabil o 92,97 bodu a den uzavřel poklesem o 0,69 procenta na 13.463,74 bodu. Index přitom v úterý zaznamenal nejvyšší denní růst za více než rok. Širší index Topix dnes naopak zpevnil o šest setin procenta na 1406,89 bodu.

Podle analytiků trh doplácí na pokles cen akcií ve Spojených státech, kde v úterý výrazně klesl technologický trh Nasdaq. V USA se investoři obávají dalšího růstu úrokových sazeb, což by na akcie mohlo mít potenciálně nepříznivé dopady. V Japonsku se však dnes zvyšovaly kurzy akcií realitních firem.

"Pokud budou dál narůstat obavy z výraznějšího růstu sazeb v USA, sníží to chuť zahraničních investorů riskovat," podotkl šéf společnosti Meiji Dresdner Asset Management Hadžime Jagi. Nyní je základní úrok v USA na 3,75 procenta, ale očekává se, že do konce roku vzroste na 4,25 procenta.

Akcie bank oslabovaly navzdory tomu, že analytici americké investiční banky Goldman Sachs považují většinu japonských bank nadále za podhodnocené. Akcie Mitsubishi UFJ Financial oslabily o 0,7 procenta, a vzdaly se tak části vysokého úterního zisku, který činil 8,4 procenta.

Na devizovém trhu pokračuje v růstu dolar, kterému předpoklad dalšího zvyšování sazeb v USA velmi svědčí. Vůči jenu se ocitl na nejvyšší úrovni za 17 měsíců, a zpevňuje také vůči britské libře. K té je nejdražší od konce července, zatímco k euru je dolar nyní nejpevnější za téměř tři měsíce.

V závěru obchodování se dolar k euru prodával v kurzu 1,1971 USD, a zpevnil tak z předchozích 1,2026 USD, kde byl v úterý. Vůči japonskému jenu se dostal na 114,61 ze 114,07 JPY, zatímco euro k jenu zůstalo prakticky beze změn na 137,21 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK