Konkurzní správci vyhlásili tendr na prodej Moravanu-Aeroplanes

12.10.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


ZLÍN 12. října (ČTK) - Výrobce letadel Moravan-Aeroplenes, který je od června loňského roku v konkurzu, je nyní na prodej. Správce konkurzní podstaty firmy Petr Hajtmar spolu se správcem společnosti Moravan vyhlásili tendr. Kupec získá celý majetek Moravanu-Aeroplanes a část majetku Moravanu, aby mohl továrnu provozovat jako fungující celek, sdělil dnes ČTK Hajtmar.

Zájemci se mohou začít registrovat od 17. října, po zaplacení 100.000 korun jim pak budou vydány podklady a bude jim umožněn vstup do vyhrazených prostor továrny, kde se mohou seznámit se situací společnosti. Termín k podání nabídky, podmíněný kaucí 25 milionů korun, správci stanovili na 16. listopad.

Na prodej jsou nemovitosti i movité věci a veškerá práva, které slouží k provozování podniku Moravan-Aeroplanes. Na prodej je například servisní středisko používané pro opravy, údržbu a servis letadel ZLIN a neveřejné mezinárodní letiště.

Moravan-Aeroplanes je výrobce celokovových letadel s obchodní značkou ZLIN Z 142C, Z 242L, Z 143L a Z143Lsi používané pro tréninkové, přepravní a akrobatické účely. Zároveň je dodavatelem náhradních dílů. Továrna se také zabývá subdodávkami komponentů pro další firmy leteckého a strojírenského průmyslu.

Tendr na prodej Moravanu-Aeroplanes měl být vyhlášen již v létě, vše ale komplikovala nutnost vyjasnění soupisů jednotlivých konkurzních podstat. Od roku 2002 je totiž v konkurzu rovněž Moravan, bývalá mateřská společnost Moravanu-Aeroplanes. Obě společnosti ovládal podnikatel Libor Soska. Nejasnosti vznikly tím, že část majetku byla údajně nezákonně převedena do dceřiných společností.

Otrokovický výrobce letadel nyní zaměstnává zhruba 180 lidí, část z nich ale střídavě zůstává doma a pobírá 70 procent mzdy. "V oblasti výroby letadel teď dokončujeme jedinou zakázku na šest strojů pro indického zákazníka. Dvě letadla jsme již odeslali a nyní budou zalétávána. Další dva stroje jsou před dokončením. Celá zakázka bude dokončena v prosinci a nadále poběží již jen plně vytížená výroba náhradních dílů a servis," uvedl Hajtmar.

Od prohlášení konkurzu se podle Hajtmara o koupi společnosti vážněji zajímalo asi deset firem, z toho čtyři byly ze zahraničí. Těmto společnostem bude oznámení o vypsání tendru zasláno přímo, kromě toho bude v pátek uveřejněn inzerát v denním tisku. "Pokud se nám nepodaří továrnu do konce roku prodat, budeme muset vážně uvažovat o omezení provozu," dodal.

Stejné problémy jako Moravan-Aeroplanes postihly i jeho bývalou dceřinou společnost, Letecké závody Kunovice. Ty v konkurzu skončily v března roku 2004. Letos v červnu koupila v tendru kunovickou továrnu společnost Aircraft Industries, která svůj podnikatelský záměr staví především na pokračování ve výrobě letadla L 410.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK