Komerční úvěrovou pojišťovnu prodá stát zřejmě v obchodní soutěži

12.10.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 12. října (ČTK) - Stát zřejmě prodá Komerční úvěrovou pojišťovnu ve veřejné obchodní soutěži. Na dnešním setkání s novináři to uvedl generální ředitel mateřské Exportní garanční a pojišťovací společnosti (EGAP) Pavol Parízek. Stát vyčlenil komerční aktivity EGAP na novou firmu letos, komerční pojišťovna zahájila činnost v říjnu.

Stát chce prodat strategickému partnerovi v pojišťovně většinový podíl, hodlá si však zároveň ve firmě podržet blokační minoritu. "Dnes z předběžných jednání je zřejmé, že to bude formou otevřeného tendru," uvedl Parízek. O tom, kdy prodej začne a především jakou formou, podle něj nakonec rozhodne vláda.

O koupi mají prý zájem významné světové úvěrové pojišťovny. "Projevují svůj zájem se tím strategickým partnerem stát a není to jen v tisku, ale i při více či méně náhodných setkáních," řekl. Žádná konkrétní jména však neuvedl. Mezi významné pojišťovny patří například Atradius či Euler Hermes.

Novelu, která umožní prodej komerční části EGAP, projednává v současné době parlament. Parízek doufá, že celý legislativní proces by se mohl uzavřít do konce roku.

Šéf nově založené společnosti Martin Růžička dnes řekl, že celkový obrat komerčního pojištění firmy by měl letos stoupnout zhruba na sto miliard z loňských 85 miliard korun. V polovině roku byl objem 48,2 miliardy. Přibližně polovina pojištění kryje české pohledávky, mezi zahraničními mají největší podíl německé, polské, italské a slovenské.

Státní pojišťovna EGAP vznikla v roce 1992. Loni hospodařila se ziskem 775 milionů korun, v pololetí měla zisk 274 miliony korun. Podle údajů EGAP drží státní firma v posledních letech na trhu komerčního pojištění více než poloviční podíl.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK