Finská loděnice koupí od Vítkovic Steel plechy za miliardu USD

12.10.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


OSTRAVA 12. října (ČTK) - Finská loděnice Aker Finnyards nakoupí od společnosti Vítkovice Steel plechy za zhruba miliardu dolarů (téměř 25 miliard korun). Řekl to obchodní ředitel Vítkovice Steel Jiří Poštulka. Kontrakt na dodávku 10.000 tun lodních plechů firmy podepsaly minulý týden na Mezinárodním strojírenském veletrhu v Brně. Šéfové ostravské hutě o uzavření kontraktu na veletrhu informovali, podrobnosti ale neupřesnili.

"S dodávkami pro skandinávskou loděnici se začne ještě v letošním roce, kdy bude vyrobeno a vyexpedováno přes 3000 tun lodních plechů," řekl dnes Poštulka. Největší dodávky lodních plechů z Vítkovice Steel putují polským a chorvatským loděnicím, které ročně podle Poštulky odebírají každá 60.000 až 80.000 tun.

Navzdory zakázce pro Finy ale Vítkovice Steel letos vyrobí méně lodních plechů. "Jejich výroba nedosáhne ani téměř 170.000 tun, které firma vyrobila a dodala loni a předloni," uvedla mluvčí Vítkovic Steel Lenka Hatlapatková. Ostravská hutní firma podle ní naopak zvyšuje výrobu plechů pro produktovody. Jejich podíl na celkové výrobě plechů má letos vzrůst na 11 z loňských dvou procent. V roce 2006 by pak měla dosáhnout téměř 20 procent.

A.s. Vítkovice Steel vyrábí ocel a válcované výrobky - tlusté plechy, těžké a střední profily, tvarové výpalky a štětovnice používané při stavbě protipovodňových hrází. Firma s asi 1600 zaměstnanci loni zaznamenala čistý zisk 1,5 miliardy při tržbách 13,5 miliardy korun. Letos očekává 30procentní nárůst tržeb i zisku. Vlastníkem 99 procent akcií firmy je zatím státní firma Osinek, která by měla převést svůj podíl na vítěze privatizačního tendru, ruský EvrazHolding. Prodej již schválil antimonopolní úřad, musí se ještě vyjádřit Evropská komise.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK