Koruna po neúspěšném útoku na 29,50 Kč/EUR klesla o devět haléřů

12.10.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 12. října (ČTK) - České měně se ráno nepodařilo zdolat hladinu 29,50 Kč za euro a odpoledne oslabila na 29,59 Kč/EUR, kde stála okolo 17:00. Vůči dolaru koruna posílila následkem poklesu americké měny na světových trzích během dne až o 13 haléřů na závěrečných 24,56 Kč/USD. Vyplývá to z informací zveřejněných na internetové stránce společnosti Patria.

Pohyb koruny odrážel situaci v celém středoevropském regionu, kde všechny místní měny měly tendenci mírně ztrácet, uvedl analytik Komerční banky Jan Vejmělek. Bez jakékoliv odezvy podle něj zůstalo ranní zveřejnění výsledků srpnové průmyslové výroby, která potvrdila velmi slušnou dynamiku.

Spíše než o reakci na domácí ekonomický či politický vývoj však je pokles kurzu důsledkem několika náhodných větších obchodů, míní analytička Next Finance Markéta Šichtařová. O důvěře investorů v domácí měnu podle ní svědčí i čerstvá nákupní doporučení pro korunu a další středoevropské měny ze strany nejmenovaných velkých zahraničních investičních bank.

Vejmělek upozornil na dnešní vyjádření člena bankovní rady ČNB Jana Fraita, podle něhož by se centrální banka měla vyvarovat ukvapené reakce na vysoké ceny ropy a zachovat zdrženlivost v úvahách o zvyšování úrokových sazeb. Guvernér ČNB Zdeněk Tůma přitom v pondělí překvapivě uvedl, že díky růstu cen pohonných hmot dojde ke zvýšení úrokových sazeb dříve, než bankéři předpokládali.

Dolar oslabuje, euro se opět dostalo přes hranici 1,20 USD/EUR. Ve čtvrtek bude zveřejněn srpnová bilance zahraničního obchodu Spojených států, investoři se bojí dalšího ataku na 60miliardový deficit, poznamenal dealer J&T Banky Lukáš Růžička.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK