Americké akcie dopoledne klesly kvůli výsledkovému výhledu Apple

12.10.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


NEW YORK 12. října (ČTK) - Akcie amerických korporací šly dopoledne dolů, protože počítačový výrobce Apple Computer Inc. zveřejnil v noci na dnešek horší výsledky, než analytici předpokládali. Emise Apple a akcie dalších technologických firem klesaly přesto, že Apple zvýšil díky přehrávači iPod zisk na čtyřnásobek.

Dow Jonesův index se v poledne newyorského času, tedy v 18:00 SELČ, snížil o 0,4 procenta na 10.210 bodů. Index technologického trhu Nasdaq klesl o 1,25 procenta na 2035 bodů.

"Trh potřebuje jasnější obraz o tom, jaké přijdou výsledky za třetí čtvrtletí, jaké budou ziskové výhledy a odhady hospodářského růstu," uvedl obchodník ze společnosti OakBrook Investments LLC.

Apple v úterý představil výsledky fiskálního posledního čtvrtletí, kdy prodej přehrávačů iPod nenaplnil očekávání analytiků. Apple přitom prodal 6,5 milionů přehrávačů, což je třikrát tolik než před rokem. Akcie firmy klesly o 4,3 procenta na 49,39 dolaru.

Ztráty na akciovém trhu pomohl omezit Pfizer Inc., největší světový výrobce léčiv. Jeho emise posílila o více než dvě procenta díky zprávě, že společnost částečně vyhrála soudní spor o patenty na preparát Lipitor proti cholesterolu, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK