Vláda: Od roku 2007 se má do pohonných hmot míchat biopalivo

12.10.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 12. října (ČTK) - Od roku 2007 by se mělo do pohonných hmot plošně přidávat asi dvě až pět procent biopaliva. Na tiskové konferenci vlády to řekl ministr zemědělství Petr Zgarba. Podíl přimíchávaného biopaliva bude odvislý od toho, zda budou k dispozici výrobní kapacity, dodal. Do benzinu se má přimíchávat biolíh z obilovin a do nafty metylester řepkového oleje (MEŘO).

Nahrazení části fosilních paliv biopalivy vyžadují směrnice EU s tím, že v roce 2010 má být podíl paliv z obnovitelných zdrojů 5,75 procenta. Opatření má snížit závislost na fosilních pohonných hmotách a pomoci ke zlepšení ovzduší. Zajistí také odbyt části zemědělské produkce.

Prodejci paliv by měli být povinni od výrobců vykoupit biopalivo v objemu odpovídajícím jejich podílu na trhu pohonných hmot. Prostředníkem transakcí by byla Správa státních hmotných rezerv, která by odkoupený biolíh prodávala prodejcům benzinu za stejnou cenu, za jakou ho koupila. Tím má být zajištěna kontrola povinného přimíchávání biolihu do benzinu.

V České republice se uplatnění biopaliv v pohonných hmotách podporuje od roku 1992. V letech 1992 až 1996 šlo převážně o návratné výpomoci na výstavbu a nákup technologií. Od roku 1997 stát podporoval výrobu bionafty. Její podíl na prodeji benzinu a motorové nafty dosáhl v posledních letech zhruba 1,4 procenta.

Vláda dnes také schválila návrh dlouhodobé strategie využití biopaliv v České republice z dílny ministerstva průmyslu a obchodu. V materiálu se mimo jiné uvádí, že pokud EU nezmění cíl pro rok 2020 nahradit biopalivy přibližně osm procent klasických pohonných hmot, bude muset ČR pro splnění této hranice významně zvýšit využití biolihu. Cestou, jak toho dosáhnout, jsou podle MPO paliva s vysokým obsahem této látky.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK