HN: Likvidátorka Plzeňské banky přerušila výplatu věřitelů

13.10.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 13. října (ČTK) - Zhruba 1300 klientů Plzeňské banky bude muset ještě několik měsíců čekat na výplatu vkladů. Konkurzní správkyně sice veškerý majetek zpeněžila, ale likvidátorka se proti návrhu na částečnou výplatu věřitelů odvolala k Vrchnímu soudu. Obává se, aby peníze nezmizely nenávratně v cizině. Informují o tom dnešní Hospodářské noviny.

Likvidátorka Marie Kučerová zpochybňuje konkurz a především oprávněnost zhruba dvoumiliardové pohledávky kyperské firmy Naval Architects Shipping, která je největším věřitelem banky. Krajský a posléze i Vrchní soud její námitky neuznaly, ale její dovolání ohledně konkurzu nyní řeší Nejvyšší soud.

Kučerová připouští, že naděje na zastavení konkurzu nejsou velké. "Naděje tu stále je. Pokud by ale Nejvyšší soud nakonec rozhodl o neplatnosti konkurzu, těžko by pak někdo vymáhal peníze z ciziny zpět," uvedla jako důvod, proč se odvolala proti výplatě věřitelů.

Věřitelé její postup označují za obstrukci. "Konkurz už nejde vrátit. A možnost výplaty se jen oddálí," reagoval výkonný ředitel Fondu pojištění vkladů Pavel Trnka.

Na vzniklou situaci upozornil nový konkurzní správce banky Zdeněk Vlček, který přebírá konkurz po předchozí správkyni Ludě Šabatové. "Konkurz je prakticky hotový. Kolegyně Šabatová už dokonce vydala částečné rozvrhové usnesení, ale odvolání likvidátorky celou věc nyní značně zpozdí," uvedl. Podle Šabatové se záležitost může nyní vléct měsíce.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK