EK: V Rumunsku byla potvrzena ptačí chřipka, maso nesmí do EU

13.10.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


BRUSEL/BUKUREŠŤ 13. října (ČTK) - Testy provedené na vzorcích drůbeže pocházející z Rumunska prokázaly, že v deltě Dunaje se opravdu vyskytla ptačí chřipka. Oznámila to dnes Evropská komise, která hned sáhla k preventivním opatření a zakázala dovoz živé drůbeže, drůbežího masa i výrobků z něj. Komise v pondělí zakázala dovoz i z Turecka.

Proti riziku výskytu ptačí chřipky už začala bojovat i česká Státní veterinární správa. Ta zintenzívnila vyšetřování chované drůbeže i volně žijících ptáků. Od počátku roku do konce srpna veterináři provedli 363 vyšetření v chovech, a to s negativním výsledkem.

Uskuteční se také další monitoring, v jehož rámci se počítá od září do března příštího roku s vyšetřením 2250 ptáků z 91 hospodářství. To je prakticky polovina registrovaných chovů. Veterináři také provádějí kontroly a laboratorní vyšetření ptáků, kteří byli dovezeni ze třetích zemí.

Ptačí chřipka se poprvé objevila koncem roku 2003 u drůbeže v Thajsku. Země byla v té době čtvrtým největším vývozcem drůbeže na světě, kvůli výskytu nákazy ale musela vybít prakticky veškerá hejna, připomíná agentura Reuters.

S ptačí chřipkou se ale nyní potýká i Vietnam, který požádal mezinárodní komunitu o pomoc. Nákaza totiž zasáhla tuto zemi více než kterýkoli jiný stát. Vysocí vietnamští činitelé se dnes mají opět setkat se zástupci dárcovských organizací a projednat s nimi plán připravenosti na boj s nákazou.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK