Ceny japonských akcií klesly, větší zájem byl pouze o banky

13.10.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


TOKIO 13. října (ČTK) - Ceny japonských akcií se dnes snižovaly a trh navázal na vývoj z předchozího dne. Výraznější zájem byl znát pouze o banky, kterým svědčí předpoklad dalšího růstu zisku a zlepšení stavu ekonomiky. Na devizovém trhu znovu zpevňuje dolar.

Index Nikkei 225 si odepsal 14,5 bodu a den uzavřel slabší o 0,11 procenta na 13.449,24 bodu. Širší index Topix však zpevnil o 0,06 procenta na 1407,79 bodu, kterému pomohly právě banky. Hodnota tohoto indexu se počítá jinak než hodnota indexu Nikkei.

Hlavním důvodem poklesu trhu jako celku byly technologické firmy, kde se investoři obávají slabších zisků, než se kterými počítali. Dolů tak zamířily například akcie společnosti Kyocera, anebo Ibiden. Ztrácely také výrobci oceli, jejichž akcie klesají už více dnů.

"Myslím, že trh jako celek dosáhl maxima už 29. září, kdy se na letošních maximech ocitly akcie oceláren. Od té doby je ve fázi korekce," řekl šéf investiční společnosti Société Générale Asset Management Šigeharu Širaiši. Upozornil však, že při větším poklesu trhu se objeví zájemci, většinou ale pouze Japonci.

S názorem, že trh má aktuální růst za sebou a nyní je zažívá korekční vývoj, souhlasí i někteří další analytici. "Trh má však stále dost energie, aby se zaměřil na konkrétní tituly," podotkl analytik společnosti Shinko Securities Tsujoši Segawa. Spekulanti podle něj dnes nakupovali hlavně akcie mediálních firem.

Na devizovém trhu se po krátké přestávce začal opět zvyšovat kurz dolaru. Ten se vůči japonskému jenu ocitl na nejvyšší úrovni za 17 měsíců a nálada na trhu podle analytiků prospívá k dalšímu růstu kurzu. Trh je totiž přesvědčen, že Američané budou i nadále pokračovat ve zvyšování úrokových sazeb.

V závěru obchodování se dolar k euru prodával v kurzu 1,1981 USD a nepatrně tak oslabil z předchozích 1,1971 USD, kde byl ve středu ráno. Je však mnohem pevnější než během noci a středečního večera. Na paritě s japonským jenem zpevnil na 114,74 ze 114,61 JPY, a rovněž euro vůči jenu zvýšilo kurz na 137,51 z předchozího závěru 137,21 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK