Koruna kvůli dění v regionu oslabila až na 29,66 Kč/EUR

13.10.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 13. října (ČTK) - Koruna dnes krátce po zahájení obchodování oslabila až na 29,66 Kč/EUR, řekl Radim Krejčí ze společnosti Patria Online. České měně nepomohl ani menší přebytek platební bilance, než očekávali ekonomové. Koruna se totiž "svezla" s děním na trzích středoevropského regionu, kde určuje směr citelně oslabující polský zlotý.

Podle Krejčího za oslabováním polské měny, která prorazila hranici 3,90 PLN/EUR, nestojí pouze jeden konkrétní faktor. Svojí roli hraje rozhodnutí polské vlády vydat dolarové dluhopisy, které chce následně konvertovat do zlotých. Tato informace vyvolala v uplynulých dnech nákupní vlnu a posilování zlotého. Polská centrální banka však následně dala najevo, že krok polské vlády se jí nelíbí a investoři se začali zlotého zbavovat. Spolu se zlotým oslabuje i slovenská koruna a maďarský forint.

Proti kurzům středoevropských měn působí i výprodej na evropských burzách. Oslabují téměř všechny burzovní indexy napříč Evropou. Jen index pražské burzy PX-50 od rána ztratil téměř 2,5 procenta. Ztrácejí především akcie ČEZ a Unipetrolu.

K dolaru koruna oslabila na 24,75 Kč/USD. Dolar posílil proti euru až pod hranici 1,2000 USD/EUR. Dnes bude navíc zveřejněna americká obchodní bilance. Deficit nad 60 miliard dolarů by byl pro dolar silně negativní.

Schodek běžného účtu platební bilance se v srpnu snížil na 8,991 miliardy korun z červencových 10,466 miliardy korun. Oznámila to dnes Česká národní banka. Pasivum běžného účtu podle ČNB ovlivnil schodek obchodní bilance a bilance výnosů. Ekonomy výsledek platební bilance potěšil. Trh očekával schodek kolem 11 miliard korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK