Plyn na Slovensku podle ministra od ledna zlevní až o osm pct

13.10.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


BRATISLAVA 13. října (zpravodaj ČTK) - Ceny zemního plynu by na Slovensku mohly od příštího roku klesnout o šest až osm procent, řekl na dnešní tiskové konferenci nový ministr hospodářství Jirko Malchárek. Regulační úřad (ÚRSO) ale připomněl, že podmínkou snížení cen je zachování světových cen ropy na současné úrovni a stabilní kurz koruny vůči dolaru.

"Neumíme ovlivnit vstupy. V rámci možností, které má Slovensko a slovenský regulátor, dojde za současného stavu v příštím období ke snížení o šest až osm procent," uvedl Malchárek. Další podrobnosti o případných změnách nesdělil; regulační úřad o nich má informovat v pátek na tiskové konferenci.

Mluvčí regulačního úřadu Miroslav Lupták ČTK řekl, že ceny plynu může ÚRSO ovlivnit zhruba z 30 procent. "Prostor na pokles vytváří snížení regulovaných poplatků, jako jsou poplatky za distribuci," uvedl.

Na Slovensku se ceny plynu měnily od října, kdy kvůli nárůstu světových cen ropy podražil v průměru o 20,31 procenta. Dominantní prodejce plynu společnost Slovenský plynárenský priemysel (SPP) již upozornil, že pokud bude pokračovat růst cen ropy, plyn od ledna 2006 opět podraží.

Také českým domácnostem od října zdražil plyn, a to v průměru o 17,4 procenta. Podle Energetického regulačního úřadu je pravděpodobné, že k dalšímu zvýšení cen úřad opět přistoupí od začátku příštího roku.

Cena ropy dnes pokračovala v růstu, barel americké lehké ropy West Texas Intermediate překonal 64 dolarů a londýnská ropa Brent zdražila o 48 centů na 60,57 USD. Důvodem je předpověď chladné zimy na severovýchodě Spojených států a další růst poptávky po této komoditě.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK